Exposició "L'exili de Moisès Genover"

Exposició "L'exili de Moisès Genover"

Vernissage Marquer comme favori (connexion) Promouvoir l'évènement
sam. 22 juin. 19
12h00
N.C.

Exposició "L'exili de Moisès Genover"

Inauguració el dissabte 22 de juny a les 12h, als Porxos de Can Laporta, amb la presència de l'artista, Moisès Genover

Moisès Genover (Figueres, 1928) és, a banda d’artista i ebenista, un nen de l’exili. La seva família va marxar a l’exili en dues fases. Primer el seu pare, Emili Genover, el 1939, i després, acabada la Segona Guerra Mundial, Moisès, el 1945, i finalment la resta de la família, el 1946, que van passar clandestinament per la zona de La Vajol.

El 1939, arran dels últims bombardejos sobre Figueres, el Moisès i les seves germanes Rosa i Felicia, amb 11, 12 i 9 anys respectivament, juntament amb la seva mare i la seva tia, van marxar camí de l’exili fugint de la repressió franquista amb les corrues immenses de refugiats, i van arribar fins a Pont de Molins sota la pressió de l’Exèrcit franquista, que bombardejava i metrallava la carretera. Després van optar, aconsellats per uns veïns de Llers, retornar a Figueres.

Aquests episodis de la retirada a la comarca de l’Alt Empordà són evocats en sis pintures creades entre 2014 i 2016 que representen el vessant poètic i evocador de la vivència de l’horror viscut pels refugiats i la fugida de la població civil de la crisi humanitària que va representar l’exili republicà. Aquestes pintures, com “fugim” o “arribada a Pont de Molins”, les presentem per primer cop a l’Empordà a Can Laporta de La Jonquera, entre d’altres mostres de la seva obra pictòrica, més vinculada a temes florals, paisatges i abstracció matèrica.

El motiu de la seva exposició a la Jonquera es deu al 80è aniversari de l’exili republicà. Un episodi que va viure directament la seva família i que els va condicionar el futur. Moisès, que des de ben petit va mostrar grans dots pel dibuix, va estudiar a l’escola de Belles Arts de Perpinyà i va esdevenir ebenista, artesà de la fusta, escultor i pintor, tasca que ha recuperat després de la seva jubilació. Actualment el Moisès, amb 91 anys, viu a Santa Maria La Mar, prop de Canet de Rosselló.

Plus d'infos : http://museuexili.cat

Commentaires